Cover Image

Primul timbru postal al Constantei

Publicat de Aurel Băjenaru, 16 Martie 2021
Timp de citire: 4 minute

Adevarul despre un proiect esuat.
DBSR - LOCAL - POST - Kustendje & Czernawoda - 20 paras

Acest timbru postal a fost emis in 1865 de catre compania britanica "The Danube and Black Sea Railway Kustendje Harbour Company Limited" (DBSR) pentru posta locala intre localitatile Constanta si Cernavoda , deservita de calea ferata a aceleasi companii. Timbrul a fost emis cu permisiunea guvernului otoman si in moneda otomana. 

Compania britanica a fost infiintata in 1857 de catre un grup de investitori britanici care si-au propus o cale de transport mai sigura intre Marea Neagra, Cernavoda si mai departe pe Dunare, decat ocolul indelungat si periculos care se facea pana atunci pe la gurile Dunarii, la Sulina care, dupa razboiul Crimeei, au intrat sub control rusesc.

Astfel in urma contractului incheiat si a edictului semnat de sultanul Abdul Medjid (1839-1861), compania britanica inaugureaza in 1860 calea ferata dintre Constanta si Cernavoda. Era prima cale ferata a imperiului otoman,  o realizare remarcabila a acelor vremuri, cu resurse britanice , insa nu si la standarde britanice.

In lucrarea "Notite Istorice si Geografice asupra Provinciei Dobrogea, 1882", I. A. Nazarettean, functionar in administratia otomana ("Compania farurilor") in Dobrogea din 1870, ne dezvaluie ca Medgidia de astazi se afla pe un canal natural care unea Dunarea cu Medgidia si mai departe cu Marea Neagra, canal care a fost distrus prin neglijenta companiei "The Danube and Black Sea Railway" la constructia acestei cai ferate.

"Actualul Medjedie (Cara-su), alta data port frequentat de multime de bastimente, baltile care se vedu astazi incepand de la Cernavoda (Boghaz-keioi, satu canalului), si mergand pina la Ala-Capu dovedescu ca vechiul bratu al Dunarei incepea de la actuala Cernavoda si se prelungea pe la Medjedie spre Ala-Capu, Tasaul si dedea in Mare pe la Caraharman (Istros) sau Canara-kioi (Mamaia de astazi).

Inchiderea acestui canal au format baltile de care este inconjurat astadi Medjedie; si inchiderea comunicatiei acestorii balti cu Dunarea de catra Compania Cai ferata, contra stipulatiuneloru Caetului lore de Insarcinare, a trasformat Medjidie intr'un punct infect si mortal locuitoriloru sei prin miasmele nesanatose produse de mlascinele si baltile stagnante care numai pot comunica cu Dunare spre a se curati la fie care epoca de crescerea apeloru."

Se zicea pana acum ca, calea ferata si garile, alaturi de portul construit in aceiasi perioada de aceasi companie britanica, cu toate utilitatile aferente, au facut din mica asezare otomana Kustendje, decazuta la rangul de sat pescaresc prafuit, un oras modern.

Dar nu a fost asa. Constanta ramasese oarecum satul pescaresc prafuit pe care l-a descris si Christian Andersen in urma cu mai bine de trei decenii, dar acum cu pretentii de port international, dar decazut in ruina.

Intr-un articol numit "Îmbunătățiri în România transdunareană." trimis de la Brăila la 28 Noembre 1878 si publicat in "Telegraphulŭ de Bucuresci", inginerul G. Budeanu ne prezinta un raport despre situatia Dobrogei imediat la preluarea ei de catre autoritatile romanesti si printre mai multe masuri pe care le propune pentru Dobrogea, ne prezinta adevarata situatie a portului Constanta, port ridicat de compania DBSR pentru otomani.

"Actuala bucata de cale ferata din Dobrogea, Cernavoda-Constanta, a fost in adevar scurta, comoda si ieftina in constructia ei; dar a fost de la inceput o afacere meschina - o linie nerentabila. Mai tarziu apoi, dupa ce s'a facut linia Rusciuk-Varna, ea a cazut aproape cu totul. Dovada: debarcaderele ei din portul Constantei, cazute in ruina din ne-intrebuintare."

Dupa preluarea Dobrogei (1878) in urma razboiului de independenta, in 1882 statul roman rascumpara  calea ferata de la britanici care aveau un contract de concesiune pe 99 de ani.

O analiza romaneasca a proiectului otoman din aceea epoca confirma ca a fost unul scump, fara nici o rentabilitate, avand pana la urma numai o acoperire politica / militara.

https://techirghiol.com/calea-ferata-otomana-din-dobrogea-analizata-de-romania-1863

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

329
Techirghiol
28.03.2024 21:06
Actual: 15° C
Viteza vantului: 3.01 m/s