Cover Image

Horoslar - Poiana

Publicat de Aurel Băjenaru, 25 Iulie 2019
Timp de citire: 4 minute

Privire spre Horoslar, un mic sat nemtesc in Dobrogea. 

Rasfoind o arhiva nemteasca, am dat de o imagine cu numele de mai sus, ca apoi, curios, sa caut mai multe informatii despre micul sat Horoslar din stepa dobrogeana, despre al carui trecut astazi nu prea se mai stie nimic.

Satul parasit de tatari dupa razboiul de independenta,  a fost recolonizat in 1880 cu nemti adusi din Basarabia si Jakobsohnstal (colonie germana din apropierea Brailei).

Se pare ca unii dintre tatari s-au reintors in sat caci, intr-un  recensamant din anul 1902 populatia localitatii era formata din 10 romani, 26 de tatari si 142 de germani.

Horoslar in 1932.

Stepa dobrogeana din jurul Horoslarului, 1932.

Tataroaica la treierat in Horoslar, 1932.

Tatari la arman, la vanturat graul in Horoslar,1932.

Tataroaice din Horoslar, 1932.

Casa tatareasca din Horoslar, 1932.

Invatatorul german cu familia, Horoslar, 1932.

Mulsul oilor in Horoslar, 1932.

 

In ciuda conditiilor favorabile ale solului, excedentul mare de nastere al germanilor din Dobrogea a dus la diviziunea  pamantului si a  condus la o saracie din ce in ce mai mare printre colonisti. Parcelele din ce in ce mai mici nu mai puteau sa-si hraneasca proprietarii. Problematic a fost si faptul ca germanilor nu li sa permis sa cumpere terenuri in regiune, chiar daca fondurile erau. Proprietarii de terenuri mari, cu mai mult de 50 de hectare de teren, devenisera  rari printre germanii din Dobrogea. Astfel in anul chemarii de relocalizare "Heim ins Reich" a regimului nazist, mai mult de 40% din germanii din Dobrogea au fost fermieri fara pamant. Acestia au hotarat fara sa sovaie parasirea Dobrogei, efectul de grup i-a angrenat si pe ceilalti in acest proces, in urma caruia numai batranii, bolnavii si o parte din cei care incheiasera casatorii mixte au ramas.

Astazi Poiana, cum se numeste acum satul readus la viata de germani , numara in jur de 900 de locuitori.

Potrivit unei descrieri mai vechi, satul este închis la N. de către dealul Duran-Bair, iar la S. de către dealul Tasli-Bair sau Horoslar. Are o suprafaţă de 440 hect., dintre cari 59 hect. sunt ocupate de vatra satului. Prin sat trece drumul comunal Nazarcea-Palazul-Mare şi pleacă alte drumuri tot comunale, spre Hasancea (Valul lui Traian), spre Canara (Ovidiu) şi spre Alacapî (Poarta Alba).

 

In imaginea de coperta taran german din satul Horoslar in 1932.

(Fotos: Autor Carl Uhlig - © Leibniz-Institut für Länderkunde e.V.)

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

234
Techirghiol
23.04.2024 18:37
Actual: 12° C
Viteza vantului: 6.7 m/s