Mangalia.
Techirghiol, "Lacul împăratului".
Camp uscat, de pe care s'a secerat graul și in care se infig numai strujenii uscati și goi ai unui camp de seceta. De-asupra, în toamna începatoare, cerul de arșita, cocand miezul pamantului. Satele sant rari și mici. De obiceiu un mare coperiș tuguiat de palide olane rose de-asupra unei înjghebari de piatra brutä si de chirpiciu. împrejmuirea e din aceiasi bolovani unsi cu acelasi lut, care, mai ales în aceasta vreme din an, se confunda, împreuna cu acea stearsa rumeneala a coperemintelor, în mediul brun-rosietec.
In doua articole precedente publicam stiri despre cele 200 de familii de banateni din Austro-Ungaria, doritori de a coloniza Dobrogea si care in 1880 isi trimisesera un "imputernicit" pentru a le cauta locul potrivit peste Dunare. Ziarele au scris apoi despre peripetiile acestuia si despre faptul ca ar fi fost ajutat de autoritati in demersul sau pentru conationali. Ar fi trebuit sa ajunga la Hassancea in Dobrogea dar, nu am mai gasit nici o stire despre ei.
Din zilele luî Mircea-cel-betrân, s'a păstrat un obiceiu numit mujdea, până la începutul veacului nostru.
Într-adevăr, încă în vremea lui Herodot, Dobrogea era stăpînită de geţi, cari, îngemănaţi într-un singur stat cu dacii, ţineau amîndouă malurile Dunării.
Intr-o postare precedenta scriam despre cele doua sute de familii din Banat care porneau spre satul Hassancea, pentru a coloniza Dobrogea. In general verific sursele citate aici dupa posibilitati si, acesti banateni nu sunt pomeniti in nici o alta sursa pana acum publicata, nici macar in singura monografie a localitatii Valul lui Traian, ceea ce m-a facut ceva circumspect, cel putin in privinta locatiei.
Muzeul aflat pe faleza in apropierea Cazinoului, a fost înființat cu lucrările donate de artistul plastic Ion Jalea (1887-1983), sculptorul dobrogean cu o singură mână, născut la Casimcea si crescut la sat, la Ciocârlia de Jos: sculptură (108 lucrări), desene și schițe, reliefuri, statui, busturi.
200 de familii romane banatiane (Monarhia Austro-Ungara n.r.) se stramuta in zilele acestea in Dobrogea, dupa ce mai ântâiu, - prin unu incredintiatu alu loru tramisu acolo, - 'si alesera localitatea Hassancea (Hasancea, Hasançay, Valu lui Traian n.r.) de a o colonisa.
Amiculu Familiei, 9/21 Novembre 1880
Din ziarul Amiculu Familiei, 12/24. Octombrie 1880, aflam in cateva randuri aparent de fapt divers, cum s-a inceput colonizarea Dobrogei, imediat dupa "anexarea" ei. Mici povesti despre un "est salbatic" si adevarate caravane de colonisti, care porneau (din Monarhia Austro-Ungara) intr-o noua aventura a vietii lor si a noii tari.